Четвер, 25-04-24, 15:03:05 |

- КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ-

Головна » 2009 » Листопад » 7 » Коломийщина
21:35:18
Коломийщина
Коломийщина – своєрідний куточок України, який поєднав у собі Покуття і Гуцульщину.

Розташована вона на південному сході Івано-Франківської області; район займає площу понад 1.026, місто-41 квадратний кілометр. Межує з Тисменицьким, Тлумацьким, Городенківським, Снятинським, Косівським і Надвірнянським районами. Має три селища і вісімдесят сіл.
Рельєф району неоднорідний: є гориста місцевість, більшість території – рівнинна. Клімат помірно континентальний, вологий із відносно м `якою зимою і помірно теплим літом. Територією району протікають понад два десятки річок і річечок, найбільша з них – Прут із його притоками Пістинькою, Лючкою, Сопівкою, Чорнявою; менші – Опрашина, Ворона, Сербин й інші; через місто протікають Радилівка, Коломийка, Косачівка, Чорний Потік.

Надра району багаті на природний газ, нафту, сірку, торф, джерела мінеральної води. Різноманітний рослинний і тваринний світ. Збереглося шість видів рослин, які занесені до Червоної книги України. В урочищі Княждвір знаходить унікальний Тисовий заповідник – найбільший у Європі. На його території діє музей фауни і мінералів Карпат.

Адміністративним, економічним та культурним центром району є місто обласного підпорядкування Коломия. Одне з найдавніших поселень Галичини, воно вперше згадується в письмових джерелах під 1241 роком, хоч, без сумніву, місто засноване набагато раніше, про що свідчать археологічні знахідки в його околицях.

Про багате історичне минуле Коломийщини свідчать пам'ятки архітектури, що збереглися до наших днів. У селах і селищах району є 54 споруди, які цінні своїм стилем, способом будівництва, використанням місцевих будівельних матеріалів. Найважливіші й найдавніші з них — костел бернардинів, келія монастиря і надбрамна дзвіниця у Гвіздці; церква св. Михайла у Великій Кам'янці; дзвіниця XVIII століття і школа-дяківка в Печеніжині; церква Вознесіння Господнього у Струпкові; церква св. Юрія та дзвіниця в Баб'янці; костел — пам'ятка готичної архітектури в Отинії. А чого лише вартує перлина дерев'яної архітектури — Благовіщенська (або Спаська) церква в Коломиї, яка збудована 1587 року, відома ще й своїм чудовим іконостасом та дзвіницею!

Серед пам'яток старовини — величний парафіяльний костел у стилі бароко, який було споруджено 1775 року, військові казарми, ратуша та магістрат, костел єзуїтів, гімназія і скарбничий уряд, будинок товариства "Сокіл" і школа урсулянок, залізничний вокзал та Свято-Михайлівська церква.1855 року збудовано церкву святого Михайла; 1877-го зведено нову ратушу; на цей період припадає спорудження 

1892 року завершено будівництво Народного дому; з'являються міські квартали, прикрашені оригінальним вирішенням пам'яток української та західноєвропейської архітектури.2000 року в Коломиї відкрито унікальну архітектурну споруду — музей писанки.

Чого лише вартує Коломийський музей народного мистецтва, в якому зібрано більш як двадцять п'ять тисяч експонатів! Спорудження його будівлі тісно пов'язане з іменем мишинського пароха Йосафата Кобринського.

Щедра коломийська земля на талановитих людей. Багато її вихідців вписали не одну славну сторінку в історію не тільки свого краю, але й України.
У місті над Прутом народилися, жили і творили Микола Верещинський, Андрій Чайковський, Кирило Трильовській, Лев Бачинський, Олена Кисилевська. З Коломийщини вийшли письменники Мирослав Ірчан, Степан Мельничук і Петро Козланюк. На коломийських теренах сформувались як письменники Шевченківські лауреа¬ти Ірина Вільде, Дмитро Павличко, Роман Іваничук. Тарас Мельничук, Василь Герасим'юк, тут працювала народна поетеса Марійка Підгірянка. Ми пишаємося нашими краянами: відомим композитором Анатолієм Кос-Анатольським; українським живописцем і графіком Ярославом Пстраком; публіцистом, літературознавцем і громадським діячем Остапом Терлецьким; сопілкарем-віртуозом Василем Попадюком і поетом піснярем Миколою Бакаєм, заслуженим артистом України Василем Симчичем; академіками Володимиром Грабовецьким, Василем Лизанчуком, Ярославом Жупанським, Михайлом Козаком, докторами наук Володимиром Паньківим та Мирославом Романюком. 

Коломийщина дала світові й відомих діячів інших народів, представники яких мешкали в краї. Зокрема, тут народились польські письменники Францішек Карпінський (с. Голосків) та Станіслав Вінценз (с. Слобода). Нині тут встановлено пам'ятні знаки.

У районі функціонують 63 загальноосвітні школи й дві допоміжні школи – інтернати, Коломийське духовне училище, два професійно – технічних училища – Коршівське й Отинійське. В місті 10 загальноосвітніх шкіл і гімназія, вище професійне училище та технічний ліцей, 10 навчальних закладів I-IV рівнів акредитації.

Медичну допомогу населенню Коломийщини надають центральна районна лікарня, Отинійська і Гвіздецька рай лікарні, 15 сільських амбулаторій, 49 фельдшерсько –акушерських пунктів, дермато–венерологічний, фтизіопульмонологічний та онкологічний диспансери, інфекційна й дитяча лікарні, стоматполіклініка, станція швидкої допомоги. Мешканці району, його гості можуть набратися сил і здоров`я, помилуватися гірськими краєвидами й подихати цілющим повітрям в оздоровчих комплексах «Слобода», «Прикарпатські зорі» й інших, які діють у мальовничій Слободі. На Коломийщині діють музеї Мирослава Ірчана в П`ядиках і Олекси Довбуша у Печеніжині, музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, музей Писанки та музей історії міста – в Коломиї. Коломийський обласний драматичний театр, кінотеатр «Джерело». Культурно відпочити можна відпочити також у парку культури і відпочинку ім. Трильовського, пам`ятці садово – паркового мистецтва, та в парку ім. Тараса Шевченка. Для задоволення духовних потреб жителів району в селах і селищах діють 110 храмів і будинків молитви.

Ось така Коломийщина: багата на історико-архітектурні пам`ятки й історичні місця, мистецькі осередки і навчальні заклади, чудову природу та прекрасних людей.

Переглядів: 1477 | Додав: nad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 yhTbDzCc  
0
5 mg of HCTZ Fig <a href=https://levitrax.pics>cours du levitra en pharmacie</a>

1 o_vasul  
0
З благословення єпископа Коломийського і Косівського Іоанна з нового навчального 2013 року відновлює свою діяльність Коломийське духовне училище, що розташоване в смт. Гвіздець, Коломийського району, Івано-Франківсь кої обл. Тел.0667343762. Функціонувати буде тільки дяківське відділення.
В цьому ж приміщенні буде діяти "Біблійне товариство" . Метою товариства є - навчити населення розуміти Святоге Письмо.
В капличці цього приміщення будуть також служитись різні оздоровчі молитви для для хворих і немічних людей.
В одній з кімнат розташується також молодіжне православне товариство. Метою якого є - навчити молодь церковного православного співу, історії православної церкви та загальноцерковн ої історії.

При потребі будуть діяти і інші виховні товариства.Тел. 0667343762.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОГОДА,ВАЛЮТА І ІН
Курс долара kolomyya.at.ua Свіжий софт КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ МОНТАЖ ОПАЛЕННЯ ТА ВОДОПОСТАЧАННЯ
Статистика
Рейтинг@Mail.ru Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Пошук
Міні-чат
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Футбол
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...
Друзі сайту
Каталог україномовних сайтів Украинский портАл Rambler's Top100 kolomyya.at.ua koljmya.at.ua КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ Каталог MyList.com.ua Украина онлайн Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter Пиши українською Автоматический серфинг
Учасник премії українського вебу - 2010