П`ятниця, 29-03-24, 12:09:50 |

- КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ-

Головна » 2009 » Листопад » 7 » Про Герб міста Коломиї
20:12:15
Про Герб міста Коломиї

                         Про Герб міста Коломиї

                                                      

"Данило на свої вежі під Холмом повісив, як герб, орла; пізнішим галицьким князям за державний знак правив лев". Кінець цитати. (І.П.Крип’якевич. "Історія України", стор.93. Львів. Видавництво "Світ". 1990р.) "Пізнішим галицьким князям..." очевидно, починаючи, починаючи від Льва Даниловича, в честь якого князь Данило, засноване ним місто назвав Львовом. Виходячи з цього, можна робити висновок, що геральдичний лев як символ Галичини не має прямого фаунального походження, як це прийнято в геральдиці, а має особливий генез: - наслідує ім’я конкретної людини - Льва, Данилового сина.


16 жовтня 1395 року польсько-литовський король Владислав Ягайло (литовець за походженням) м.Коломиї надав герб в знак надання містови магдебурзького права. Оскільки в той час Галичина (а в її складі і Коломия) практично була колонією польсько-литовської держави, то відповідно головною фігурою наданого герба в біло-червоних кольорах була тільки голова орла. Згідно монографії А.Б.Лакіера "Геральдика" (стор.42), коли в зображенні орла не вистачає якоїсь частини тіла, то він в геральдиці називається "орлятком"...

З першим поділом Польщі (1772 р.) Коломия опинилась у складі володінь Австро-Угорської імперії. На гербових печатках магістрату міста тих часів (музей історії міста Коломиї) ми бачимо: 1862 рік - орел з одним крилом (за деякими даними Коломия тоді залежала від молдавського князя); 1893, 1899, 1906 рр. - пів-орла (в той час за Коломиєю нібито числилась податкова заборгованість).

У 1919 р. Коломия знов потрапила під владу Польщі. На круглій гербовій печатці магістрату Коломиї 1929 р., 1930 р., знов бачимо голову орла на німецькому щиті (тарч), а з 1939 р. і того не стало...

Фрагментарність головної фігури герба тих часів свідчить про те, що хоч Коломия і мала магдебурзьке право, але була залежною від чужинців. Настав довгожданний історичний момент, коли Україна стала самостійною державою, і Коломия вартує мати на своєму гербі не частину орла – "орлятко", - (з королівської ласки...), а цілого птаха у повний ріст – сильного, мужнього, незалежного, гордого карпатського беркута.

Оскільки головною фігурою наданого Ягайлом герба була голова саме орла, а не лева, тому якраз історично орел утвердився тією скрижаллю, на якій записана попередня майже 600-річна історія міста Коломиї, котру змінити неможливо і зректися якої не маємо права.


Перед відзначенням 750-річчя Коломиї в 1986 р. був оголошений конкурс на кращий проект герба нашого міста над Прутом. В результаті конкурсних баталій кращим проектом герба було визнано і підтверджено комісією науковців-мистецтвознавців Івано-франківського Прикарпатського університету проект герба, автор якого - коломиєць Михайло Довірак. Основою якого є загальноприйнятий геральдичний щит, осередині якого - коло, як символ руху, єдності, нескінченності, символ однієї з легенд про походження назви міста. Разом з тим це ворота до нашого краю.

Коло уособлює в собі концепцію назви міста: "Я" об’єднується в "ми", а "ми" утворюють коло єдності (те, чого найбільше нам тепер бракує!).

На воротах Гуцульщини і Покуття в оборонній позі стоїть розкрилений беркут-абориген українських Карпат, який охороняє чистоту природного середовища, матеріальні і духовні скарби нашої землі.

В образі беркута - борці за волю і незалежність України: опришки, січові стрільці, вояки УПА та всі наші героїчні предки.

Сине тло щита символізує карпатські верховини, ріку Прут, а на геральдичній мові - духовність, добрі надії, сподівання. Жовта барва (у геральдиці "золото") - відродження, багатство. Крім того в композиції із золотистого кола і беркута на синьому щиті в цілому прочитується життєдайне сонце і вільний птах у чистому голубому небі. Корона виконана у вигляді тризуба - українського державного Герба ще з часів князя Володимира Великого, - символізує споконвічну приналежність Коломиї до України, і ніякі чужинецькі загарбники не сміють зазіхати на неї.

За геральдичною традицією на практиці логічно намагаються зберігати старі герби. Новий герб Коломиї є удосконаленням старого з радикальними ідейно-мотивованими корекціями (орел цілий, у повний ріст, над головою корона у вигляді тризуба, герб виконаний в українських національних барвах), які підтверджують той факт, що Коломия споконвічно була і завжди буде українським містом - містом самостійної незалежної Держави УКРАЇНА.

Герб міста Коломиї більшістю голосів затверджений на 4-й сесії Коломийської міської Ради народних депутатів І демократичного скликання 22 березня 1991 року. Ухвала № 77

                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Переглядів: 1787 | Додав: nad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОГОДА,ВАЛЮТА І ІН
Курс долара kolomyya.at.ua Свіжий софт КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ МОНТАЖ ОПАЛЕННЯ ТА ВОДОПОСТАЧАННЯ
Статистика
Рейтинг@Mail.ru Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Пошук
Міні-чат
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Футбол
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...
Друзі сайту
Каталог україномовних сайтів Украинский портАл Rambler's Top100 kolomyya.at.ua koljmya.at.ua КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ Каталог MyList.com.ua Украина онлайн Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter Пиши українською Автоматический серфинг
Учасник премії українського вебу - 2010