Середа, 24-04-24, 19:39:58 |

- КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ-

Головна » 2010 » Березень » 3 » Сім порад при ДТП
15:53:35
Сім порад при ДТП
На жаль, жоден з нас, хто постійно або періодично сідає за кермо, не застрахований від аварій і будь-яких дорожньо-транспортних випадків. Як поводитися й що робити, якщо аварія все-таки відбулася? Як правильно надходити на місці аварії, як не упустити що-небудь важливе, щоб мінімізувати отриманий збиток або уникнути незаслуженого обвинувачення у вашу сторону?
По-перше, потрібно звернути увагу, що дуже істотно впливає на результат розгляду поводження водіїв після аварії.

Як показує практика, це поводження водіїв можна умовно розділити на кілька видів:

- водії, що впадають на місці аварії в глибоку апатію або транс. Як правило, вони не беруть участь у первинних слідчих діях, не беруть участь в огляді місця події, складання протоколу;

- водії, що не втратили після аварії здатності адекватно реагувати на ситуацію, однак повністю довіряють співробітникам ДАІ або міліції, що прибули на місце аварії. Звичайно вони соромляться висловити свої з, найчастіше підписують чисті аркуші протоколів. Звичайно до цієї категорії відносять недосвідчених водіїв, що вперше потрапили в дану ситуацію;

- водії, що намагаються до приїзду ДАІ спотворити у свою користь обстановку місця події (пересунути свою машину, забрати осколки й т.д.). Як правило, у даній ситуації, особливо в умовах стресу це не вдається, і даний водій тільки погіршує своє положення;

- водії, що ховаються з місця події на своїх двох або на машині, якщо вона не втратила здатність рухатися. Це відбувається через страх перед відповідальністю, остраху більших витрат для ремонту чужого ушкодженого автомобіля. Часто водії тікають, щоб сховати стан сп'яніння. У кожному разі водій, що тікає, викликає на себе більше тяжкі кари, особливо якщо він кидає без допомоги травмованих людей. Адже ніхто не може дати йому повної гарантії, що номер його автомобіля не записали й те, що саме він сидів за кермом, не бачили трохи свідків;

- водії, що обирають логічно виправдану, активну лінію поводження після аварії. Таке поводження й дозволяє досягти цілей, згаданих вище. Потрапивши в аварію, постарайтеся взяти себе в руки й діяти згідно даним далі порадам, узгоджуючи з конкретною обстановкою.

Порада перша

Від докладної й ретельної фіксації всіх обставин аварії залежить дуже багато чого. Надалі на підставі спочатку складених документів - протокол огляду місця події, довідка про ДТП, протокол про технічний стан транспортних засобів, схеми ДТП, пояснення учасників ДТП, показання свідків і т.д. суд встановлює зв'язок між діями водіїв і наслідками, що наступили.

Тому, не намагайтеся що-небудь змінити в обстановці ДТП, а навпаки приймайте всі міри до найбільш повного фіксування всіх слідів. Якщо у вас на очах інший учасник події намагається сховати сліди, пересуває свою машину, забирає осколки й т.д., спробуйте спочатку м'яко оговорити його, а якщо це не виходить, звернете на цю увагу свідків і за допомогою підручних предметів позначити первісне розташування прибраних речовинних доказів.

Зажадайте від працівників ДАІ зафіксувати в протоколі огляду місця події буквально все, що на вашу думку може ставитися до справи: місце зіткнення автомобілів, їхнє взаємне розташування після аварії, розмітку дороги і її видимість, світлофори й дорожні знаки в місці аварії і їхня справність і видимість, видимість у місці аварії й висвітлення, стан дороги й погода, сліди гальмування, предмети, що лежать на дорозі, технічний стан автомобілів. Всі сліди й знаки, предмети повинні бути прив'язані до місцевих предметів - лінії розмітки, узбіччя, до будинків, телеграфним або освітлювальним стовпам і т.п.

Зверніть увагу складових протокол на технічний стан автомобіля "кривдника" - відомо багато випадків, коли один з водіїв доводив свою невинність через те, що на іншому автомобілі не були встановлені передбачені заводом дзеркала заднього виду або, наприклад, не працювали покажчики поворотів, стоп-сигнали, була зовсім лиса гума й т.п.

Порада друга

Дуже серйозно поставтеся до складання на місці ДТП первісних документів, жадайте від працівників ДАІ їхнього докладного складання.

Наприклад, не допускайте таких загальних фраз, типу: "пом'яте ліве крило". Таку фразу краще описуйте так: "ліве крило зім'яте з розривом металу, розбитий підфарник, установлений на крилі, тріснуло скло на передній лівій фарі, під крилом розламаний пластмасовий захисний чохол, погнуті кермові тяги переднього лівого колеса, лопнув пластмасовий бампер..., можливі інші приховані дефекти в ушкодженій частині автомобіля".

Чим більше ви напишіть, тим більше ваші шанси одержати повну матеріальну компенсацію за аварію. По першому записі ви одержите компенсацію тільки за ремонт крила, а по більше докладної - за всі, тим більше ви залишаєте за собою право на доповнення дефектної відомості, вказавши можливість наявності інших ушкоджень, не замічених відразу на місці аварії.

Уважно прочитайте всі документи перед тим, як їх підписати, якщо із чимсь не згодні, сміло пишіть свої зауваження - це ваше законне право.

Порада третя

До того, як приїдуть даішники, постарайтеся самі серед тих, що зібралися зевак або зупинених за вами водіїв знайти людей, які бачили аварію в динаміку, а не її наслідку.

У деяких випадках пообіцяєте цим людям компенсувати всієї їхньої витрати по явках у ДАІ або в суд як свідків, запишіть їх ПІБ, телефони, адреси. Ці відомості збережете в себе, а копію передайте даішникам для внесення до протоколу.

ДАІ відразу запропонує пройти обстеження на алкоголь, у жодному разі не відмовляйтеся, але вимагайте огляду в медичній установі. Якщо другий водій відмовляється від огляду, простежите, щоб даішники це занесли до протоколу.

Якщо ваш кривдник явно п'яний, вимагайте, щоб це також занесли до протоколу (що в нього явні ознаки сп'яніння - запах, нетвердо коштує на ногах, невиразна мова й т.д.). Причому заручитеся декількома свідками цього, а те в житті буває, що наступного дня ця людина принесе довідку, що він був зовсім тверезий, адже її можна купити в знайомого лікаря.

Порада четверта

Як правило, не вступайте в перепалку із представниками ДАІ на місці аварії. Запам'ятайте, що все, з чим ви не згодні, ви можете внести в документи що складаються працівниками ДАІ.

Якщо ви вважаєте, що співробітники ДАІ або міліції діють незаконно або неправомірно, то ваші зауваження також внесіть до протоколу ДТП, а потім оскаржіть ці дії вищестоящому керівництву ДАІ або в прокуратурі.

Після проведення з на алкоголь, даішники пропонують написати учасникам ДТП власноручні пояснення. Поставтеся до цього паперу найбільше серйозно, думайте над кожним рядком, кожним формулюванням. Це первісне пояснення, як правило, саме вірне і його потім важко спростувати. Не допускайте неточних цифр, слів. Не застосовуйте фрази, що допускають подвійне трактування або неоднозначність.

Порада п'ята

Якщо у вас є можливість, відразу після аварії викличте по телефоні досвідченого в подібних справах друга, знайомого, колегу по роботі для надання вам допомоги при оформленні всіх протоколів. Бажано, щоб він негайно приїхав до прибуття ДАІ й виступив як свідок з вашої сторони, підказував вам необхідні дії.

На підставі первинних матеріалів приймається рішення про відмову або порушення кримінальної справи. Якщо кримінальну справу порушено, то воно передається з ДАІ в слідчі органи МВС. Строк попереднього розслідування - до двох місяців. Якщо за два місяці його не завершили, наприклад через складні експертизи, наслідок продовжується районним прокурором на один місяць.

Далі наслідок продовжується тільки у виняткових випадках більше високим начальством. Якщо в події обвинувачують вас, то бажано, щоб ви відразу запросили адвоката, що спеціалізується на веденні справ по автотранспортних подіях, особливо це необхідно, якщо нанесено дуже великий матеріальний збиток або є поранені й загиблі.

Кваліфікований адвокат допоможе вам мінімізувати суму виплат, понести більше легке покарання. Якщо ж ви потерпілий, то вартість послуг адвоката вам однаково потім компенсує винувата сторона після суду.

Порада шоста

Якщо на вас завели кримінальну справу, адвоката наймайте негайно. Справа для ознайомлення перед судом вам повинні надати в підшитому й пронумерованому виді. Закон не обмежує для вас час ознайомлення зі справою, а гарний адвокат може домогтися додаткових експертиз і досліджень, які можуть зіграти вам на користь.

Безсумнівно, що потерпілий також фігурує в справі й не менше обвинувачуваного зацікавлений і наприкінці справи. Головний інтерес потерпілого - домогтися повного відшкодування матеріального збитку, заподіяного йому в результаті аварії. Цивільний позов може бути заявлений потерпілим на будь-якій стадії попереднього розслідування й до початку наслідку.

Він повинен містити підтверджені ксерокопіями документів всі відомості про понесені збитки через дії обвинувачуваного, наприклад:
- калькуляція на ремонт вашого автомобіля від незалежної оцінної форми,
- рахунок за фактично виконані ремонтні роботи (фактичні витрати),
- рахунок за послуги, зроблені адвокатом,
- рахунок за послуги, зроблені юридичною консультацією,
- рахунок від транспортної форми за транспортування ушкодженого автомобіля до місця постійної стоянки а потім у ремонтну майстерню,
- квитанції про послані телеграми з повідомленням обвинувачуваному,
- квитанції про сплату держмита, квитанції про ксерокопіюванні документів, довідку з місця роботи про щоденний заробіток і про кількість днів, витрачених для ремонту й ходіння по судах і т.д.

Оригінали документів ви пред'являєте в суді в міру необхідності. І ще, не треба особливо жадувати. Навряд чи обвинувачуваний хотів розбити свідомо вашу машину, постраждав він же теж. Тому подавати ще що-небудь на моральний збиток неетично, а от повного відшкодування ваших матеріальних втрат необхідно домагатися.

Порада сьома

На всіх етапах розглядів поводьтеся чесно й гідно. Помнете, що будь-які ваші протиправні дії можуть викликати адекватну реакцію. Наприклад, якщо ви неабияк пом'явши чужу машину, утекли з місця події, не дивуйтеся, що через день - два до вас додому з'явитися її власник із претензіями, а якщо ви його послали куди подалі, те ще через пару днів ви побачите, що ваша машина коштує на звичному місці вся розкупорена.

Якщо ви послали до "кривдника" бандитів для розбирання, вибивання грошей, то така ж банда може прийти й до вас і переламати ноги вам або вашій дружині. Відностесь до опонента точно також, як і він, з повагою. Дійте завжди строго офіційно й за законом.

Такі дії поважають всі, навіть самі відспівані з. Якщо аварія відбулася, і збиток на ваш погляд великий, не вірте обіцянкам "кривдника" розплатитися потім, пропозиціям розібратися без ДАІ, оплатити ремонт прямо на місці й т.д. А те згодом може виявитися, що ремонт коштує набагато дорожче, ніж вам заплатили на місці аварії або винуватець аварії наступного дня заявляє вам в очі, що вперше вас бачить, або раптом противна сторона приводить наступного дня купу свідків, які нібито всі бачили й ви з потерпілого перетворюєтеся в обвинувачуваного.

Урахуйте також, що далеко не всяка майстерня візьметься ремонтувати вашу машину без довідки про аварію з ДАІ.

Тільки в найпростіших випадках, коли матеріальний збиток мінімальний, несправність можна швидко усунути самотужки (наприклад, замінити розбиту фару) і вам пропонують із лишком компенсувати весь збиток на місці, можна розійтися миром, без даішників. Якщо гроші пропонуєте ви й у вас них згодні прийняти, то обов'язково візьміть у потерпілого розписку про те, що він взяв від вас гроші й більше не має до вас ніяких претензій
Переглядів: 1116 | Додав: nad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПОГОДА,ВАЛЮТА І ІН
Курс долара kolomyya.at.ua Свіжий софт КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ МОНТАЖ ОПАЛЕННЯ ТА ВОДОПОСТАЧАННЯ
Статистика
Рейтинг@Mail.ru Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Пошук
Міні-чат
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Футбол
ЄВРО 2012 - Інформер - До початку чемпiонату Європи з футболу 2012 року залишилось...
Друзі сайту
Каталог україномовних сайтів Украинский портАл Rambler's Top100 kolomyya.at.ua koljmya.at.ua КОЛОМИЯ ПЕРЛИНА ПРИКАРПАТТЯ Каталог MyList.com.ua Украина онлайн Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter Пиши українською Автоматический серфинг
Учасник премії українського вебу - 2010